700r4 No Forward Gears, Reverse Ok - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > Brand Specific Tech > Chevy
Notices

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
Old 07-09-2008, 12:47 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Member # 116445
Location: MICHIGAN
Posts: 2
Unhappy 700r4 No Forward Gears, Reverse Ok

Hope You Can Help,

86 K5 Blazer (mild 350, 6"lift, 35" Dick Cepeks, 4:10 Gears, 308/700r4, Etc)

700r4 Was Just Rebuilt Last Year W/ A Beast Hd Shell, Large Trans Cooler And Temp Gauge.

Trans In Drive, Jumped On It To Merge Into Traffic, Rpm's Went Up, Hit Second And Imediately Heard A Loud Bang Noise!!!! Lost All Forward Gears. Thought I Blew Out the Rear End Or Driveshaft, But No Such Luck

Luckly, I Was Able To Drove Home 2 Miles In Reverse.

Any Idea What Broke To Lose All Forward Gears,
Reverse Is Ok.

Thanks Big Time...
Gary
gsegan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-09-2008, 12:55 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Member # 63828
Location: Las Vegas
Posts: 744
Call the guys at Bowtie Overdrives. 760-947-5240

http://www.700r4.com

They specialize in 700r4 transmissions, and we've found them very helpful last year when we had problems.
Spotter's Wife is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Old 07-09-2008, 03:03 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Member # 100481
Location: los osos, ca
Posts: 153
sounds like the forward sprag gear very common in the 4l60e's and 700r4's
sites09 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-09-2008, 03:20 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Member # 56696
Location: New Waverlyish, Tx in the sticks
Posts: 597
I threw out my 700r4 and put in something more durable. It was less than half the price to build a th350. The trans guys I talked to said he could build up my 700r4 for about two grand, but he'd see me next year for another overhaul. I'd stay away from the 700 if you have a heavy rig or plan to beat on it......my2cw.
__________________
80 toyota p/u, 4.3 vortec, th350, dual cases, frt/rr 60's, 7.17's, 42 irocs, trail ready's,full hydro
bayouhazard is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-09-2008, 03:26 PM   #5 (permalink)
Granite Guru
 
aaronr10's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Member # 32786
Location: Grover Beach, CA
Posts: 748
Okay, I'll help out until the 700R4 mob comes out of the wood work and then I'm outta here.

Do you have manual 1st? If so, can you shift through the gears...i.e. manual 1st to manual 2nd then 'D' then 'OD'??? Only 1st and 2nd gears use the forward sprag unless the LO/Rev clutch is engaged...i.e. 1st and 2nd if in "drive". If you can shift thru the gears manually then, yes, your forward sprag broke.
__________________
79' K10 350 F.I./ TH350/ NP203/NP205/D60/14FF & 42's
02' GMC crew cab D-Max

79chevyk10 everywhere else.
Save The Hammers Rally Post #314
Tellico Rally Post #20
aaronr10 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-09-2008, 03:41 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Member # 116445
Location: MICHIGAN
Posts: 2
thanks 2 all..

hay aaronr10,

1) Does it have manual 1st? Nope..
which then means that my forward sprag is not broken?
2) Also when manually shifted into 1st, 2nd, 3rd and D, I hear a moderate whining noise.
3) If the front pump tangs broke, would i still have reverse?
4) and if the governor driven gear was Fuc*ed, would it cause this? i seem to remember only 1st gear in this case?

thanks again to all..
gsegan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-09-2008, 07:31 PM   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Member # 44659
Location: Mtn Home, Idaho
Posts: 1,247
Sounds like you blew up the rear planet. Have done several of these lately, a couple with aftermarket overseas rear planets, both 5 and 4 planet styles. They actually shatter the carrier.

If you pull the pan and find chunks of iron and steel, then that is proably what happened
__________________
88K5 14b/d60 Self destruct mode switched to on! 97 Xcab Dodge crawler in the works. 77fj40/94fzj80
lumpdog is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-10-2008, 09:05 AM   #8 (permalink)
Granite Guru
 
aaronr10's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Member # 32786
Location: Grover Beach, CA
Posts: 748
If no manual 1st then your sprag is not what broke. Lumpdog is most likely correct. I agree to drop the pan. Either way the trans needs to come out and torn down and it will be easily found what went.

If you have reverse then it is not the pump. Your whining sound is not the pump you hear. If the pump was bad you would have no line pressure and it would slip in rev. or no rev. Not the beef sun shell either because you have rev., a broken sun shell would cause no 2nd, 4th and rev. gears. I have seen several rear planet ring gears crack causing the output shaft to spin inside the ring gear causing a sound like you are describing.

If you don't do trans work yourself, talk with the guy that built it and see if they will discount for "bad luck". It does not sound like a misbuild to me, just one of those things.
__________________
79' K10 350 F.I./ TH350/ NP203/NP205/D60/14FF & 42's
02' GMC crew cab D-Max

79chevyk10 everywhere else.
Save The Hammers Rally Post #314
Tellico Rally Post #20

Last edited by aaronr10; 07-10-2008 at 09:06 AM.
aaronr10 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-02-2009, 12:56 AM   #9 (permalink)
Registered User
 
90k1500's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Member # 139414
Location: CT
Posts: 48
Send a message via AIM to 90k1500
im having a close to same problem, but with mine, i can start my truck drive about 150 yards and than i have no go in forward or reverse at all, shut it down and do it again and i can go another 150 +/- yards, fluid is full and this is a pro built monster trans, i dropped 2200 on a year ago
90k1500 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

** A VERIFICATION EMAIL IS SENT TO THIS ADDRESS TO COMPLETE REGISTRATION!! **

Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 11:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.