Hooked battery up backwards need help!!!!! - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > General Tech > Electrical & Wiring
Notices

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
Old 04-26-2012, 03:48 AM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Member # 215831
Posts: 12
Hooked battery up backwards need help!!!!!

Last night/ this morning, i was working on my truck ( installing train horns and other small stuff) any ways, i had both of the batteries off and i was paying no attention at all when i went to put terminals on the battery and placed them backwards, i noticed some smoke coming from the supply wire running to alternator and quickly realized i fawked up big time. The wire melted covering and part of the loom. After letting it cool i tried placing the battery on again and this time the alt. got hot and just a hair of smoke came from it, To get to the point, did i fry my alternator? Its on a 96 yukon 6.5 diesel factory.

ive also heard people doing this and odds and ends going out such as, tach speedo, raido, other electronic accessories, ect. Just wondering if any one has had any expierience with this type of situation? thanks guy!
helmster1363 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 03:51 AM   #2 (permalink)
Registered User
 
DRICH394's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Member # 140225
Location: Hampton, Ga.
Posts: 255
ROFLMAO!!!!!, sorry to hear, no help here

FROM THE EMPTY BOTTLE!
__________________
1 Ton Roll-bucket; MGO
TeamChaosRacing.com #627
DRICH394 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 04-26-2012, 03:56 AM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Member # 215831
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by DRICH394 View Post
ROFLMAO!!!!!, sorry to hear, no help here

FROM THE EMPTY BOTTLE!
its unfortunate but at least i can laugh about it, no need it getting mad at my self although it does take quite a geniuss to do this number ha
helmster1363 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 05:50 AM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Member # 157046
Posts: 656
Did you have one batt connected right and one connected backwards?

Or did you connect both batt's backwards?
xmptsunami is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 05:55 AM   #5 (permalink)
Rock God
 
KacksterK5's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Member # 5851
Location: Harford County, MD
Posts: 1,460
Send a message via AIM to KacksterK5
It's God's way of telling you that train horns are gay as AIDS.
__________________
"If you ain't first, you're last"


86 4Raisin A bunch of stuff under it


02 Chevy 2500 HD Tow Rig
KacksterK5 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 10:05 AM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Member # 157046
Posts: 656
Quote:
Originally Posted by KacksterK5 View Post
It's God's way of telling you that train horns are gay as AIDS.
sig worthy
xmptsunami is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 11:42 AM   #7 (permalink)
Hate keeps me warm
 
Grumpy356's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Member # 151139
Location: Brazoria County Texas
Posts: 1,145
Quote:
Originally Posted by KacksterK5 View Post
It's God's way of telling you that train horns are gay as AIDS.
I'm glad someone said it.
__________________
There ain't no good in an evil-hearted woman
And I ain't cut out to be no Jesse James
And you don't go writing hot checks down in Mississippi
And there ain't no good chain gang
Grumpy356 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 01:05 PM   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Member # 112985
Posts: 676
haha

Im pretty sure you fried something..

Have you turned the ignition on??
__________________
Your truck is just an image of you, so mine is bad and nasty!!!
orbot is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 04:27 PM   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Member # 121169
Location: The real Orange County
Posts: 55
I did the same thing on my dads MJ. swapped in my optima to see if a bad battery was the reason it wouldn't start. not realizing the optima's terminals were reversed. abit of smoke. dont know if i messed anything up, cause we still cant get it going. fingers crossed I didnt make it worse. lol
__________________
Red 98 2-Door, AX15, Atlas 4sp,5.5" long arms, D60/14b,5.38,locked, 37s
chedisme is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 04:39 PM   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Member # 27106
Location: Ontario Canada
Posts: 132
I did something similar...
Was working on my VW before I went to work and was a bit rushed and did not clear my tools out before i dropped the hood...
A wrench fell and hit the positive side of the ignition coild and grounded out... Fried the wiring all the way into the dash when I left the yard... Needless to say... A lot of smoke from under the dash and NO START after that... Fried the wiring all the way back to the ignition switch somehow...
I scrapped the car and bought a zuk...
Kelly
__________________
http://members.rogers.com/sideshow3/pics/smileyfacetire.gif
whateverworks is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 07:52 PM   #11 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Member # 86724
Posts: 5,920
it's fucked.

you'll be lucky if you only cooked the alternators regulating bits.

but it could have done serious harness damage depending on how long it was hooked up. A firend did the same with a motorhome, only it was the battery charger set to jump mode.
He sold the camper....
__________________
ko derf
87manche is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2012, 07:55 PM   #12 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Member # 181491
Location: Smoky Mountains, TN
Posts: 405
Quote:
Originally Posted by KacksterK5 View Post
It's God's way of telling you that train horns are gay as AIDS.
that is exactly what I was thinking.

Those are as gay as stacks and a bag of dicks.

Try taking them out and see if the truck works again.
crispins is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 12:34 AM   #13 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Member # 215831
Posts: 12
I was putting the primary batt. on first when i did it, it was only connected for a few seconds maybe. thanks for the input everyone. Got new alt. put on and everything is good, only issue is radio and cig lighter not working but fuses are good, gunna look into it more in the a.m.
helmster1363 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2012, 03:29 PM   #14 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Member # 63299
Location: Silsbee, TX
Posts: 1,023
spend some time going through the wiring really good. it typically melts everything that is hot when the battery is off. Worked a fire a while back where the guy did the same thing, got it running and took off down the road, something shorted out and burned it to the ground before we got a truck there.
__________________
74 FJ40- 1 Tons, Red Labels
Spacecwboy is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2012, 11:33 AM   #15 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2005
Member # 49108
Location: Texas
Posts: 468
Somebody helped my mom out by hooking up the battery backwards on her 460 ford motorhome... harness under hood is fried. 400 miles from where I live.
suprdave737 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 06:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.