PowCon plasma cutter, $100? - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > General Tech > General 4x4 Discussion
Notices

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
Old 06-25-2005, 01:15 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Member # 26680
Location: Detroit, MI
Posts: 145
Send a message via ICQ to elacruze Send a message via AIM to elacruze Send a message via Yahoo to elacruze
PowCon plasma cutter, $100?

Found a PowCon Starcut plasma cutter, 80A which throws a pilot arc and blows but won't cut, for $100.

Worth it? Any idea whether whatever's wrong is common, I can fix, how much, or should I send it back to them for service? I've never had a PC before. Is this unit good? I searched and only found one reference to PowCon but it wasn't relevant.
__________________
'85 K3500 6.2diesel th400/203/205 d60 14b locked 4.10s 305/85-16 Coyotes hyd Koenig winch

One ton or none!

http://www.4x4support.com/
elacruze is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2005, 01:57 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Member # 29650
Location: Reno, NV
Posts: 56
did you put the ground on?
__________________
Rock rash provided by..... Bud light!
CANYON KRAWLER MIKE is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 06-25-2005, 03:50 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Member # 30115
Location: brentwood
Posts: 210
really sounds like the ground system is not hooked up either u didn't put the ground on or it's disconected in the inside or the cord is broke thats all i can think of
stunnin650 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2005, 05:25 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Member # 26680
Location: Detroit, MI
Posts: 145
Send a message via ICQ to elacruze Send a message via AIM to elacruze Send a message via Yahoo to elacruze
Quote:
Originally Posted by stunnin650
really sounds like the ground system is not hooked up either u didn't put the ground on or it's disconected in the inside or the cord is broke thats all i can think of
I connected everything by the directions, which are clearly displayed on the side of the unit. I didn't do anything except hook it up, I didn't verify any of the connections at or inside the machine. It's had plenty of use, some of the cables aren't 100% so maybe something came loose inside.

I guess if that's all that's wrong with it, it's a good buy?
__________________
'85 K3500 6.2diesel th400/203/205 d60 14b locked 4.10s 305/85-16 Coyotes hyd Koenig winch

One ton or none!

http://www.4x4support.com/
elacruze is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2005, 03:35 PM   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Member # 26680
Location: Detroit, MI
Posts: 145
Send a message via ICQ to elacruze Send a message via AIM to elacruze Send a message via Yahoo to elacruze
Ah...

Ok. I'll try it again with a DC power supply.
__________________
'85 K3500 6.2diesel th400/203/205 d60 14b locked 4.10s 305/85-16 Coyotes hyd Koenig winch

One ton or none!

http://www.4x4support.com/
elacruze is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2005, 04:22 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
jasonmt's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Member # 3236
Location: Alberta, Canada
Posts: 3,886
PowCon was bought by ITW (Miller/Hobart et. al. parent company) in the mid 90's for its inverter technology. Service parts can still be bought from Arc Products: http://www.arc-products.com/powcon/ and Arcon still offers a slightly modernized version of the Starcut: http://www.arconweld.com/index.html

The Starcut runs off of a DC CC welding power source and they can be picky about needing good connections.
__________________
[QUOTE=Roxywheels]The trolls always out themselves :laughing: :roxy:[/QUOTE]
jasonmt is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2005, 06:06 PM   #7 (permalink)
Registered User
 
nhgpnut's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Member # 42521
Location: Allover,USA & NH
Posts: 1,097
Send a message via AIM to nhgpnut Send a message via Yahoo to nhgpnut
also make sure you have a good water seperator for your compressor.otherwise.your arc will just keep starting and stopping.good luck
nhgpnut is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 09:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.