EFI 4.0L wants to stall? - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > Brand Specific Tech > Jeep - Hardcore Tech
Notices

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
Old 08-22-2001, 05:26 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Member # 3737
Location: gray, me, usa
Posts: 263
Send a message via AIM to liquidkool
Post EFI 4.0L wants to stall?

I have a 93 Wrangler with the 4.0 and it wants to stall when i brake hard or come to a stop real fast. Any ideas what might be causing this to happen
__________________
The more you play with it...The bigger it gets
liquidkool is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2001, 08:11 AM   #2 (permalink)
Mr. FixIt
 
DE Jeeper's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Member # 5295
Location: Wilmington, DE
Posts: 610
Post

If I have to take a guess I would say it is one of the following... throddle position sensor (TPS), idle air control (IAS) or the speed sensor in the t-case. You should run the check engine sequence for codes. Do a search for the proceedure and codes or buy a factory service manual.
__________________
'88 YJ with not much '88 YJ left

We-Rock Stock Class
Team Mall Crawler #609

Sponsored by:
The Drive Shaft Shop www.driveshaftshop.com
Delaware Jeep Assoc. www.delawareja.com
DE Jeeper is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 08-23-2001, 08:57 AM   #3 (permalink)
Registered User
 
Keith Strong's Avatar
 
Join Date: Mar 2000
Member # 477
Location: The Peeplz Republik
Posts: 12,254
Send a message via Yahoo to Keith Strong
Post

Quote:
Originally posted by DE Jeeper:
<STRONG> Do a search for the procedure and codes or buy a factory service manual.</STRONG>

I agree...start with the codes <IMG SRC="smilies/wink.gif" border="0"> The cheap ass Haynes manual has the process you need.
__________________
[CENTER][SIZE="5"][URL="http://www.strong-arms.com"]Strong Arms "Survival Slings" For Sale PM me for a PBB only price[/URL]
[/SIZE][/CENTER]
Keith Strong is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2001, 09:01 AM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Member # 5021
Location: Lincoln, CA
Posts: 6,010
Post

I think that in 93 you can check the codes buy turning the key on, off, on, off, on then count how many times the Check Engine light flashes. It will have pauses between codes. flash pause flash flash means Code 12
__________________
Don't be "THAT GUY" on the trail.

www.voodoowax.com
The Rockslut is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2001, 10:13 AM   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Member # 2623
Location: Lynchburg, Va
Posts: 231
Post

if it wont idle eiher sounds like the TPS to me.
__________________
love your unibody

im gonna be an astronaut, i hear they get all the tang they want
XJ Hunter is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2001, 12:20 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Member # 4247
Location: Manteca, CA, USA
Posts: 497
Post

I had a similar problems. Hook a pressure gauge to the injection tube, should run around 30LBS. Mine was 70, found out that I smashed the skid plate up into the fule tank causing the return for the EFI to be pushed against the tank causing the pressure to raise because it couldnt release itself. Unfortunatly had to pull the take to fix everything.

BlueYJ <IMG SRC="smilies/glasses.gif" border="0">
__________________
Real Jeeps are "BUILT" not bought

Hold my wife back damit.......this is my jeep and I will buy what I want for it!
BlueYJ is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2001, 11:38 AM   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Member # 3737
Location: gray, me, usa
Posts: 263
Send a message via AIM to liquidkool
Post

Ok i checked the engine codes and came up with 12-33-21-15-55. I have gathered that 12 means i accessed the system and 55 means end of codes but i am not sure if i have the other codes right because i could only find a TJ engine code chart.

33-An open or shorted condition detected in the duty cycle purge solenoid circuit.

21-Something to do with the oxygen sensor not working and running above temp

15-No vehicle speed sensor signal detected during road load conditions.

I have no idea what 33 is telling me.
Does 21 mean i need a new O2 sensor? I dont want to replace it if i dont have to because it is 75 bucks.

15- explains why my speedometer isn't working but is it saying my speedometer is broken or something on the t-case end.

Thanks Jim (93 YJ)
__________________
The more you play with it...The bigger it gets
liquidkool is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2001, 04:42 AM   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Member # 3737
Location: gray, me, usa
Posts: 263
Send a message via AIM to liquidkool
Post

Can anyone help me out on this?
__________________
The more you play with it...The bigger it gets
liquidkool is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 09:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.