NOOB battery question/wiring - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > General Tech > Newbie General 4x4 Discussion
Notices

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
Old 10-01-2003, 09:34 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Member # 18501
Location: kirkland washington
Posts: 190
Send a message via AIM to IHScoutman14
NOOB battery question/wiring

hey, my battery doesn't recharge when its in the scout II. i just rewired it so its not really an IH specific question. the battery was kinda old but it has just started not keepin charge. do you think it is just the battery or my wiring. it just doesn't have enough power to turn it over but can run fine after its been started with the jump.
__________________
71 scout II
online crabbing games are where its at
IHScoutman14 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2003, 09:45 PM   #2 (permalink)
Wheeler
 
Join Date: Dec 2002
Member # 15993
Location: Calgary, Canada
Posts: 403
Probably just the battery is sacked, check voltage with engine running for about 14 volts and then shut it off and recheck. Voltage should drop, leave meter attached and try cranking it to see what it drops down to. If it drops to 6 or 8 volts your battery is shot. Check terminal connections too though, do this first actually.

Last edited by molsenmuscle; 10-01-2003 at 09:46 PM.
molsenmuscle is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Old 10-01-2003, 09:55 PM   #3 (permalink)
big bird
 
animator's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Member # 13701
Location: Plano/Dallas
Posts: 4,097
Send a message via AIM to animator Send a message via Yahoo to animator
Have you checked the water level?
__________________
Sometimes I parkerize stuff. PM for info..
animator is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2003, 10:10 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
Buddha's Ghost's Avatar
 
Join Date: Mar 2000
Member # 334
Location: Auburn, WA
Posts: 332
Rewired in what fashion?


Are your terminal clamps on securely and are they nice and clean?
Buddha's Ghost is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-2003, 11:03 PM   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Member # 18501
Location: kirkland washington
Posts: 190
Send a message via AIM to IHScoutman14
"Rewired in what fashion?


Are your terminal clamps on securely and are they nice and clean?"

yes they are very clean and i rewired with the painless kit for a scout/bronco/landcruiser

"Have you checked the water level?"

yes i have

"Probably just the battery is sacked, check voltage with engine running for about 14 volts and then shut it off and recheck. Voltage should drop, leave meter attached and try cranking it to see what it drops down to. If it drops to 6 or 8 volts your battery is shot. Check terminal connections too though, do this first actually."

yea i'll do that thanks guys
__________________
71 scout II
online crabbing games are where its at
IHScoutman14 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-02-2003, 12:20 AM   #6 (permalink)
Registered User
 
MRfuelish's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Member # 12376
Location: near Klamath falls,Oregon
Posts: 107
If it drops to 12.2 volts it is 50% charged!
MRfuelish is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-02-2003, 03:54 AM   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Member # 13880
Location: Whidbey Island, WA
Posts: 1,076
you might have a short somewhere. Disconect your battery when you go to sleep tonight and reconnect in the morning and see what happens.
__________________
84runner with tons,r151,duals with 4.7s in the rear, a little tube and some tenderized sheetmetal.
[URL=www.lucky13offroad.com/phpbb2]Lucky13[/URL]
[URL=http://www.bluehost.com/track/Luckyone/text1]CLICK HERE TO SIGN UP FOR BLUEHOST.COM NOW[/URL]
Rockabilly is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-02-2003, 08:35 AM   #8 (permalink)
Registered User
 
waverider's Avatar
 
Join Date: May 2002
Member # 11971
Location: Portland, Oregon
Posts: 821
Did the battery charge before you rewired it?
If everything was working before you re-wired then I would assume that it should work after you wired it.
Which leads me to think that something may not be wired correctly. When troubleshooting always start by looking at the very last modification made.
__________________
[URL=http://www.lucky13offroad.com]LUCKY 13 OFF ROAD[/URL]
waverider is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-02-2003, 01:45 PM   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Member # 19089
Location: Sacramento, calif
Posts: 644
or mabe the voltage regulater blew..lol
alt puts out enough to run ..
__________________
looking for one to build again..
Back in the sac area again!!! glad to be back again!!!!!
mikeswrangler is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-02-2003, 10:51 PM   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Member # 18501
Location: kirkland washington
Posts: 190
Send a message via AIM to IHScoutman14
i left the battery on the charger all night and today seemed like it wasn't at full power after the first startup but it didn't die. im just gonna get a new battery anyones cause this ones time is runnin out
__________________
71 scout II
online crabbing games are where its at
IHScoutman14 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

** A VERIFICATION EMAIL IS SENT TO THIS ADDRESS TO COMPLETE REGISTRATION!! **

Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 09:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.