4x4 not working, front end LOUD? - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > Brand Specific Tech > Toyota - Tacoma
Notices

Reply
 
Share Thread Tools Display Modes
Old 03-14-2007, 08:55 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Member # 16966
Location: Raleigh,NC
Posts: 730
Send a message via AIM to bluerunner
4x4 not working, front end LOUD?

need some help with dads taco. sorry, if this is a stupid question, just dont know much at all about tacoma's

98 4x4 3.4, 5speed, TRD, 140K

the 4wd will not work, the transfer case is going into 4wd and 4low just fine, the front drive shaft turns, but something isnt locking up in the front.

Something in the front is loud as hell in 2wd just dd around town, it sounds like he is running boggers but he has bfg a/t's. the sound is something that is rotating bc it gets louder with speed. also, he just took it in for an alignment and the shop says the rack and pinion is fawked, is this normal for a DD that sees little off-road? what should i look into replacing?
d44 and call it done ?
__________________
90 4runner, v6, 5spd, toyota SAS, rear leaf swap, 5.29's, 38.5 boggers...95 Chevy 1500 350 4x4
bluerunner is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2007, 05:51 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Member # 73854
Location: Fresno CA
Posts: 94
check the CV axles. you could have gotten a hole in the boots which could cause them to go out.
__________________
[FONT="Comic Sans MS"][SIZE="4"][COLOR="Red"]4THEWKN[/COLOR][/SIZE][/FONT]
TacoStewie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Old 03-26-2007, 04:29 PM   #3 (permalink)
Granite Guru
 
Black01taco's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Member # 57051
Location: In my Rig
Posts: 657
Quote:
Originally Posted by TacoStewie View Post
check the CV axles. you could have gotten a hole in the boots which could cause them to go out.
Yeah check that, your CVs may just be done. Do they "Click" when turning? If not It may be the Ring and Pinion, But the R&P should not be already fuck on a 98'. But yeah I had to already replace my Rack and Pinion Steering on my 01 4door, and it was fucking expensive. Most shops look for that problem because its a quick fix for big bucks......If you know how to turn a wrench you should just buy a generic replacement Rackandpinion and install it yourself and then take it to an aliment shop.....

PS:It may be the Auto Locking Hubs...They may be stuck in the lock position or broken, there for not allowing the tires to receive power from the T-Case...
Black01taco is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-31-2007, 07:27 PM   #4 (permalink)
4XSURFER
 
bosco's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Member # 6021
Location: San Diego, CA
Posts: 893
I would be willing to bet that the noise is wheel bearings. My 01 DC was loud as crap on the road and it has plain ol' steet tires. Finally got around to getting it checked out for real and the pass bearing was shot, needed a new tie rod and the steering boot. Expensice as crap to get done but I spend enough time wrenching on my 85 runner.
__________________
I don't care about the Jeep thing as long as my mail is on time!!!

92 4runner 22re, DD, under (slow) construction.

2014 Ford Fusion Hybrid already clocked 16k miles in 4 months
bosco is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply





Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

** A VERIFICATION EMAIL IS SENT TO THIS ADDRESS TO COMPLETE REGISTRATION!! **

Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 09:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.