Drove my Blazer into a lake - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > General Tech > General 4x4 Discussion
Notices

Reply
 
Share LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-02-2017, 11:24 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26
Drove my Blazer into a lake

I've got an old 80 GMC Jimmy with a 350 th400 and lockers on 35's. I love it, she's a beat up cheap truck but had been very dependable and a beast. New Years eve me and a couple buddies went out to ride this old coal mine in her and a couple jeeps. With a little trash talk i was talked into trying to drive through the corner of a mining pond. The clear water made it seem deceptively deeper than it looked. The second I hit the water and realized the motor was going under i cut it off. The water was high enough to flood into the cab over the bottom part of the seats.



It took us about two hours to winch her out. She was leaning starboard so only half of the motor was under water. I drained the oil (and about 2 gallons of clear water) changed the filter and pulled the spark plugs and it shot water out of the four cylinders on the right (that side had the oil breather under water). I checked the ATF before driving and after about a mile of driving and it looked good and red. We were way back in the woods and through some real rough stuff so towing it or trailering it wasnt an option.



After about 3 miles out of the woods and 4 miles on back roads back to my house i rechecked the ATF and it was pink and milky. I figured swap the fluid and filter and I probably hadn't taken too much life off the tranny but after reading around I'm a little worried. A few stories Ive read said any water in the tranny is a death sentence for it. That the friction plates were hydrophilic and the glue holding the abrasive would deteriorate very quickly.



Surely someone on here has sunk a truck and gotten water in an automatic. What did yall do and did it kill your tranny? Thaks for any input.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 04:44 AM   #2 (permalink)
blatant asshole
 
total newb's Avatar
 
Join Date: May 2014
Member # 464641
Location: trinity center ca
Posts: 11,596
Idk but this guy seems to be in about the same situation as you are, id follow that thread and see what happens

https://www.pirate4x4.com/forum/newbi...into-lake.html
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by total newb; 01-03-2017 at 04:44 AM.
total newb is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Old 01-03-2017, 07:50 AM   #3 (permalink)
Pirate4x4 Addict!
 
MNorby's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Member # 11448
Location: Wyoming
Posts: 5,164
Send a message via Yahoo to MNorby
I had a th400 that got water in it that the fluid looked like pepto bismal. Changed the oil in the pan then unhooked a cooler line and pumped more into a bucket and kept topped off while running for a short period till fluid looked good. Ran that tranny through 3 more rigs behind a 454 and 40-43" tires for like 10 more years. Sold the rig and it is still getting used to this day.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MNorby is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 01-03-2017, 10:02 AM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Member # 50177
Location: simi valley, CA
Posts: 3,954
And at no point did you stop and think "Man, I should really take a picture of this for the tread I am going to start on pirate"........
__________________
Toyota Link Suspension Systems, Weld On Beadlocks, Custom Fabrication, and More


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



________________________________________________
05 GMC 2500HD d-max, 87 4runner, X chassis rock buggy

my buggy build

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
am4x4 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 11:49 AM   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26
I've got pictures, but it's not letting me post them. It says I haven't posted enough.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 11:51 AM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26
Quote:
Originally Posted by MNorby View Post
I had a th400 that got water in it that the fluid looked like pepto bismal. Changed the oil in the pan then unhooked a cooler line and pumped more into a bucket and kept topped off while running for a short period till fluid looked good. Ran that tranny through 3 more rigs behind a 454 and 40-43" tires for like 10 more years. Sold the rig and it is still getting used to this day.


Makes me feel better. I'll just flush it and keep an eye on the fluid.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 11:54 AM   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26
How many post do I have to have to be able to post pictures?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 12:20 PM   #8 (permalink)
Registered User
 
-jb-'s Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Member # 117969
Location: 540 of VA
Posts: 1,466
Quote:
Originally Posted by Jimmy256 View Post
How many post do I have to have to be able to post pictures?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Buy a star to post or use a hosting site like photopucket.com. Copy the image url and post the link in here with the img tags
__________________
Lets go wheelin!!!
-jb- is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 12:23 PM   #9 (permalink)
Registered User
 
Elwenil's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Member # 41063
Posts: 17,310
Quote:
Originally Posted by am4x4 View Post
And at no point did you stop and think "Man, I should really stop doing stupid shit like this that usually ends up costing a ton of money"........
FIFY
__________________
1988 Dodge AW450 Ramcharger-318TBI-NP435-NP205-D60s
Odin Owns Ye All
Elwenil is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 12:26 PM   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2014
Member # 450338
Location: Gilroy, CA
Posts: 157
Imgur is a better hoster
nukegoat is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 12:27 PM   #11 (permalink)
Pirate4x4 Addict!
 
MNorby's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Member # 11448
Location: Wyoming
Posts: 5,164
Send a message via Yahoo to MNorby
I prefer to use Photo Bucket to store/host my photos for forums. Can just upload in one place then copy the IMG link to any forum or wherever I want them and no need for minimum post count stuff.

Edit: looks like everyone got you handled on that.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by MNorby; 01-03-2017 at 12:27 PM.
MNorby is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 12:45 PM   #12 (permalink)
toecutter
 
Join Date: Mar 2008
Member # 109942
Posts: 96
Quote:
Originally Posted by Jimmy256 View Post
Makes me feel better. I'll just flush it and keep an eye on the fluid.


Sent from my iPhone using Tapatalk
well have a cookie now
mudmilitia is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2017, 08:51 PM   #13 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26
I set up a photobucket with intent to post pictures but it won't let me post a link with so few posts


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 05:47 AM   #14 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Member # 143737
Location: NH
Posts: 2,332
At least you didn't total it in a creek

https://www.pirate4x4.com/forum/gener...led-creek.html
__________________
POS Ranger on narrow 3/4 tons with a 357w noise maker
posford is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 07:23 AM   #15 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26



Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 07:24 AM   #16 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26
That was after we pulled it out a good bit with a chain so we could get a winch to it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 07:28 AM   #17 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26



Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 07:29 AM   #18 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26



Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 07:38 AM   #19 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2014
Member # 445658
Location: Massachusetts
Posts: 675
Quote:
Originally Posted by Jimmy256 View Post
How many post do I have to have to be able to post pictures?


Sent from my iPhone using Tapatalk
How many posts do you need to make about this? It's a TH400, I have 2 spares and I don't even run them in anything. Good running tranny is $200. You've been given good advice, multiple times, yet you're looking for an answer you haven't got yet.. what is it? Just tell us what you want to hear and we'll agree.
speedfreak78 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 09:21 AM   #20 (permalink)
Registurd Abuser
 
'71 800B's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Member # 34995
Location: In a body of chaos and a mind of confusion.
Posts: 2,852
Quote:
Originally Posted by Jimmy256 View Post



Sent from my iPhone using Tapatalk

Slackers

Where are the pictures of her mud hole?
'71 800B is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 09:27 AM   #21 (permalink)
Zeus of the Sluice
 
TrailTamer XJ's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Member # 140878
Location: Fawkin NY
Posts: 2,899
Flush the trans until it come out clean and run it. It might still works just fine for a while. Also of course change transfer case and axle oil and repack front bearings.

Post more pics of that chick

Last edited by TrailTamer XJ; 01-04-2017 at 09:27 AM.
TrailTamer XJ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 09:40 AM   #22 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26
Quote:
Originally Posted by speedfreak78 View Post
How many posts do you need to make about this? It's a TH400, I have 2 spares and I don't even run them in anything. Good running tranny is $200. You've been given good advice, multiple times, yet you're looking for an answer you haven't got yet.. what is it? Just tell us what you want to hear and we'll agree.


Nah, once they said flush it and your good I didn't ask any further. Just posted pictures that asked for.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 10:15 AM   #23 (permalink)
RXT
Registered User
 
RXT's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Member # 493505
Location: Gainesville, Fl
Posts: 644
Quote:
Originally Posted by Jimmy256 View Post



Sent from my iPhone using Tapatalk
Forget the truck! Whose the hottie?

Ed
__________________
99 Dakota, Cummins, 47RE, NP241HD, Dana60/70, 41.5 Rockers. I love it when a plan comes together!
RXT is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 10:43 AM   #24 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Member # 725954
Posts: 26



Sent from my iPhone using Tapatalk
Jimmy256 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2017, 10:48 AM   #25 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Member # 84917
Location: Dunlap Tn,
Posts: 3,733
Quote:
Originally Posted by Jimmy256 View Post



Sent from my iPhone using Tapatalk
Clearly your having trouble understanding, We want some pics of the blond chic, not the tranny you blew!
__________________
If you live near Chattanooga TN, DON'T buy a car from Tim Short Mazda. Piss poor customer service!!!

Yesterday is History
Tomorrow is a Mystery
and Today is a Gift
That's why they call it the Present
blugreenformula is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

** A VERIFICATION EMAIL IS SENT TO THIS ADDRESS TO COMPLETE REGISTRATION!! **

Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 04:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.