Starter engage fitment issue - Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum
 
Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum  

Go Back   Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum > Brand Specific Tech > Toyota - Truck and 4Runner
Notices

Reply
 
Share LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-04-2020, 06:54 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2019
Member # 871230
Location: Dalton, Ga
Posts: 9
Starter engage fitment issue

I would toss this in the newbie section but I figure it is Toyota specific. So I have what I believe to be a 79 pickup with a 20r. I have replaced loads this winter while it is down and of those things was the clutch, flywheel. When I went to start it a week ago it had a bad clunking coming from the trans bell housing area. Come to find out it was the starter gear slipping on the flywheel teeth. I ordered a new starter and put it in today and it still does it. Not as bad mind you. But it didn't so it at all before. Shimming out wouldn't help anything I imagine, due to the fact that it isn't engaging all the way as it is. The only thing I can think is the prior owner told me it was an 83 so I ordered my flywheel/clutch for an 83. which I know every 20r/22r share flywheels but not clutches. It is an L43 with a 20r so I just don't know anymore. The clutch shouldn't interfere with the starter engaging. And it shifts and drives fine. I give up guys. Load me up with shit I don't know about Toyotas, please.
Cadogan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-04-2020, 07:12 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
Chkn's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Member # 228921
Location: Orange
Posts: 498
I suspect you have the incorrect flywheel for your application. Your transmission is an L43 but you have the flywheel for an L50/L52.

See for transmission years: https://www.marlincrawler.com/transm...built-complete

See flywheel applications:
https://www.marlincrawler.com/clutch...-24-liter-8-78
__________________
Cool story Hansel.
Chkn is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Old 03-04-2020, 07:25 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2019
Member # 871230
Location: Dalton, Ga
Posts: 9
I thought 20r and 22r both shared flywheels just not clutches. I checked the flywheel before I put it in and it had the same od the same spacing from where it bolts the crank to the height of the teeth and the same tooth count.
Cadogan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 03-22-2020, 05:20 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2019
Member # 871230
Location: Dalton, Ga
Posts: 9
Just in case someone else looks this up. It was a bad ground issue. Just ran a wire from the starter bolt to the NEG on the battery. And now no issue.
Cadogan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-22-2020, 09:39 PM   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Member # 102813
Location: PNW, land of liquid sunshine
Posts: 8,933
Quote:
Originally Posted by Cadogan View Post
Just in case someone else looks this up. It was a bad ground issue. Just ran a wire from the starter bolt to the NEG on the battery. And now no issue.
If grounding is really the issue then this started because you were missing one or both of your main block grounds to begin with.
__________________
[COLOR="Magenta"]Help bring back Swartz Canyon, Join
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
[/COLOR]

[COLOR="Lime"]The good guys...[/COLOR]

[COLOR="Red"]Marlin Crawler, Hellfire Fabworks, Dave'z Offroad, gearinstalls.com (Zuk), Diamond Axle, RADesigns, Advanced Adapters, Jantz Engineering, G-Fab motorsports, Got Propane, JHF [/COLOR]
Mr Stubs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-24-2020, 01:17 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2019
Member # 871230
Location: Dalton, Ga
Posts: 9
that's just it.I am grounded everywhere I am supposed to be... And more
Cadogan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-24-2020, 03:18 PM   #7 (permalink)
Registered User
 
clb 017's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Member # 166307
Location: Nannyfornia
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by Cadogan View Post
that's just it.I am grounded everywhere I am supposed to be... And more
Yep
That's gotta be it....

Did ya pull a mounting bolt out of the starter?
__________________
If its made in china IT WILL FAIL!
Phawk photofukkit.

Last edited by clb 017; 03-24-2020 at 03:19 PM.
clb 017 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Pirate4x4.Com : 4x4 and Off-Road Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

** A VERIFICATION EMAIL IS SENT TO THIS ADDRESS TO COMPLETE REGISTRATION!! **

Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 08:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.