Pirate 4x4 banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
1,603 Posts
Discussion Starter #1
Say someone were to plug the line from the EGR valve, would you need to readjust the idle afterwards? I am asking for a friend who lives outside of CA <IMG SRC="smilies/wink.gif" border="0"> . Hypothetically the thing has a noticeable amount of extra power now. <IMG SRC="smilies/bounce2.gif" border="0">
 

·
Registered
Joined
·
17,121 Posts
as far as i know the egr valve is there to burn any excess fumes at high rpm's. right?!
should not affect your idle as long as the vacuum hose is capped.
<IMG SRC="smilies/bounce2.gif" border="0"> <IMG SRC="smilies/bounce2.gif" border="0"> <IMG SRC="smilies/bounce2.gif" border="0">
i've been told that disconnecting it will add some power.
 

·
Zeus of the Sluice
Joined
·
4,740 Posts
yup, the only time that small vacume line should be drawing vacume is at higher RPM's. thats when the egr is opened and allows exuast gasses to be recirculated back into the intake.

I say plug it <IMG SRC="smilies/biggrin.gif" border="0">
 

·
Registered
Joined
·
330 Posts
The EGR valve re-routes some of the exhaust gasses back through the intake to be reburned.

Ken, your friend <IMG SRC="smilies/tongue.gif" border="0"> may have to fiddle with the ignition timing a little, as the EGR can effect the mixture, as it introduces intert gases back into the combustion chamber. In other words, there may be some pinging once the EGR is removed from the system.
 

·
Registered
Joined
·
1,603 Posts
Discussion Starter #5
My friend hasn't noticed any pinging, it just seems to idle to high. I haven't thrown the tach meter on it yet because that would be more accurate than trusting the 17 year old factory tach. What's up ToyTech how's the motor swap going?
 

·
Registered
Joined
·
1,701 Posts
Um, maybe the EGR disconnection caused a vacuum leak - ie not fully plugged? That would cause a high idle. Just a thought <IMG SRC="smilies/smile.gif" border="0">
 

·
Registered
Joined
·
330 Posts
There shouldn't be any EGR @ idle, but then again, if the VSV isn't working right, or the vacuum lines are mis-routed to a manifold vacuum source, yeah, that may raise the idle speed.

Ken, the motor swap is stalled at the moment (no pun intended <IMG SRC="smilies/biggrin.gif" border="0"> ). I think we're going to concentrate on swapping the '60's 2F into the FJ40, since the old F'er is wheezing it's last dying breath <IMG SRC="smilies/eek.gif" border="0">

If you can't figure out your '60, maybe you can bring it by Brink Motors next week <IMG SRC="smilies/laughing.gif" border="0">

<IMG SRC="smilies/usa.gif" border="0">
 

·
Registered
Joined
·
330 Posts
Originally posted by ToyTech:
<STRONG>If you can't figure out your '60, maybe you can bring it by Brink Motors next week <IMG SRC="smilies/laughing.gif" border="0">

<IMG SRC="smilies/usa.gif" border="0"></STRONG>
What I MEANT to say was, if your friend

<IMG SRC="smilies/laughing.gif" border="0"> was in CA next week, maybe he could bring HIS FJ60 by and we could take a look at it. Yeah, that is what I meant. Uh huh.

<IMG SRC="smilies/biggrin.gif" border="0">

<IMG SRC="smilies/usa.gif" border="0">
 
1 - 8 of 8 Posts
Top