Pirate 4x4 banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
145 Posts
Discussion Starter #1
I put a 1977 sm 465 4x4 tranny in my jeep. When i got it, it had a lot of water in it so I cleaned it out put the top back on( no small feat):crybaby2: .Anyways it dosent want to go into 3rd. It just grinds:mad3: .I've heard that they pop out of 3rd some times but it wont even go in.....Just wondering if this fixable or if I put the top on wrong or something? Please help me I'm pulling my hair out.
 

·
Registered
Joined
·
9,297 Posts
to put the top on properly you have to put the transmission half way into reverse before dropping the top in place.
did you do that?
 

·
Registered
Joined
·
145 Posts
Discussion Starter #3
I think so, what do you mean half in reverse will that screw with 3rd? I had to put a little grease on the reverse idler shaft to get it to quit sliding around on me. all the other gears work ok so far.
 

·
Registered
Joined
·
145 Posts
Discussion Starter #5 (Edited)
it wont go in moveing or sitting still. shifter moves it into right place but just grinds a little and pops out of gear. dosent move the jeep at all.:confused: anyone ever have this happen before? what should i do here im freaking out. its been is the garadge for 6 months now. come to think about ti it also sticks in 4th some times.
 

·
Registered
Joined
·
646 Posts
Two things you might check out. Excessive play in the shift finger on the shift stick. Too much will not get you all the way into gear. 3/4 shift collar installed backwards not getting a good engagement into 3rd. If you missed a fork the trans will lock up if you run it thru the pattern twice while rotating the input. $.02
 

·
Registered
Joined
·
145 Posts
Discussion Starter #9
Well I figured it out. I took the pto plate off to see what it looked like inside becouse I'd need to pull the tranny to take the top off and that just plane sucks.:barf: Anyways when I looked insid I noticed that the damb gears didn't line up between the main shaft and the counter shaft, and it wasent letting the 3rd, 4th gear sleave thingey ingage 3rd at all. It all boiled down to a bad adapter between the tranny and the dana 300. That let the main shaft walk backwards about .200.. just enough to kick it out of 3rd....every god damb time:mad3: ... I got it machined down today 3 hours and 3/16 of metal later.. I'll try to stab it back together tomorrow to see if Ill need to machine off any of the dana 300 input shaft. By the way I got the adapter from RUBE adapters. guess you get what you pay for.. Thanks for the info though ... LATER:smokin:
 
1 - 9 of 9 Posts
Top